Musik som utmaning

Musik som utmaning

Som tidigare nämnts, har vi alla olika sätt att lyssna på och ta till oss musik. Den som spelar och komponerar musik själv och kan traktera ett instrument kräver ofta lite mer av musiken än den som inte själv är musiker. Om man vill kan musik ha ett djup som tar oss till helt andra platser så länge som musiken spelas. Ja, musik är ofta en utmaning för oss och våra öron och så länge man är riktigt intresserad så antar man gärna denna utmaning. Det kan dessutom ta ett tag innan vi kan skörda frukterna av vårt lyssnande. Varför? Jo, ibland kan det ta några lyssningar innan vi förstått vad vi hör. Detta gäller till exempel i de fall där det musikaliska stycket använder sig av speciella färgningar och ackordföljder för att skapa spännande harmonier.

Det är när vi väl har förstått hur musikstycket är uppbyggt och hänger med i tongångarna som vi blir rikligt belönade. Detta är oftast musik som man inte tröttnar på i första taget. Snarare växer musiken med tiden och chansen är dessutom stor att vi fortfarande kommer hitta vissa element och nyanser i musiken en lång tid efter det att vi hört stycket för första gången. Självklart behöver musik inte vara så utmanande hela tiden; ofta är vi helt enkelt ute efter något mera förutsägbart och lättlyssnat. Det beror såklart på vilket humör vi är på och hur mottagliga vi är för något nytt just vid detta tillfälle.

Som musiker blir det dock roligare att utmana sig själv vid jämna mellanrum. Det är så man utvecklas som gitarrist, pianist, violinist eller vilket instrument man nu trakterar. Som nybörjare gäller det dock att inte sikta för högt från början, utan börja lugnt med något ganska enkelt och lättsmält. Gitarristen gör exempelvis klokast i att börja med några enkla ackordföljer innan denne ger sig på att spela ett gitarrsolo av Eddie Van Halen. Börjar man med något som är alldeles för svårt är det nämligen lätt att tröttna när utmaningen blir för stor. Det är bättre att känna att man behärskar det enkla först och sedan trappa upp de tekniska kraven allt eftersom.

Det allra bästa man kan göra som nybörjare är att improvisera och testa. Lek runt med toner och ackord. Det är så man blir kreativ och undviker att måla in sig i ett hörn.