Börja med musik tidigt

Börja med musik tidigt

Det finns mycket forskning som visar att barn har stor fördel av att ägna sig åt musik redan i unga år, till exempel genom att deras studieresultat förbättras. Det beror sannolikt på att musiken fungerar som en slags träning för hjärnan, vilket resulterar ett bättre arbetsminne, bättre förmåga att hålla flera saker i huvudet samtidigt, och således större förmåga att lära sig nya saker.

Allt talar därför för att det är bra att börja med musik så tidigt som möjligt – gärna redan när barnet ligger i magen. Forskning visar att barn kan uppfatta ljud och musik så tidigt som i vecka 16 av graviditeten, och att de även reagerar på dessa ljud. Den musik som genererade mest reaktioner var Mozart och Bach, men även mer moderna klassiker som Queens ”Bohemian Rhapsody” gjorde att barnen rörde på sig.

När barnet sedan har blivit något år gammalt kan man börja med rytmik, lektioner där barnen får leka och röra sig till musik, och skapa musik med enkla instrument. Förhoppningsvis kan detta leda vidare till ett musikintresse som gör att barnet vill börja spela ett instrument när det blivit lite äldre. Om du vill uppmuntra musikintresset kan du skapa en födelsedagstårta med musiktema, till exempel genom att låta tårtdekorationerna vara i form av noter. Du hittar just den tårtdekoration du vill ha på Barnkalaset.se. Uppmuntran i form av att man som förälder visar intresse för barnens musicerande är nämligen också viktigt.