Börja spela i band

Börja spela i band

Aldrig är det så roligt att musicera som att spela i ett band – eller i en orkester, beroende på vad för sorts musik man spelar. Det är inte bara nyttigt att lära sig samarbeta, utan det är dessutom en riktig adrenalinkick. Många börjar spela i band redan under skolåldern, eftersom ett antal studieförbund erbjuder möjligheter i form av replokaler, handledare och annat som behövs för att komma igång. Dessutom erbjuds oftast fullt utrustade replokaler med både trumset, förstärkare och sånganläggning inklusive mikrofoner. Det är alltid vettigt att kolla upp möjligheterna i den kommun man bor.

Självklart underlättar det att ha några att spela med. Ofta löser sig detta naturligt genom att man snackar ihop sig i skolan om att starta ett band. Ibland får man dock annonsera genom att sätta upp lappar med “gitarrist finnes”, “sångare sökes” o s v. Hur lätt eller svårt det är att få napp varierar förstås beroende på utbud av musiker i den trakt där man bor, men det finns mycket att vinna på att försöka.

Som absolut nybörjare är det inte hugget i sten vad du väljer för instrument. Många börjar spela gitarr för att snart gå över till bas, eller för den delen något helt annat. Det viktiga i början är att vara med och att ha kul. Självklart är detta ett bra tillfälle för en ung person att öva på samarbete och hur det är att fungera i en sammansatt grupp. Ibland är det som i det verkliga livet; vissa passar man inte ihop med och får därmed gå ur gruppen om man inte kan lösa de konflikter som kan uppstå. Det är med andra ord bara att gå vidare till ett annat band.