Kenneth Gärdestad

Kenneth Gärdestad

Han var en riktigt äkta storebror, Kenneth Gärdestad. Han tog hand om

lillebror Ted på alla de bästa sätt han kunde komma på. Det var med all säkerhet en stor utmaning, eftersom broderns oerhört svåra sjukdom som ledde till en alldeles för tidig död, krävde mycket omvårdnad i en tid av för lite kunskaper inom området. Samtidigt med detta svåra, skapade han den underbaraste skatt av svenska musiktexter. Kenneth sägs vara hjärnan bakom broderskapet, och de stora framgångarna som brodern gjorde. Men Kenneth var också utan tvekan det stora hjärtat både för sin bror och för oss alla som tagit del av Kenneths texter. Hans unika sätt att skriva gick rakt in i allas våra hjärtan och har lyckats göra det i de generationer som kommit efter att texterna skrevs. Det går väl inte att undvika att skriva att det var Kenneth skrev alla Teds texter med bara något undantag.

En stor förlust för svenskt kulturliv

Och att det var Kenneth som skrev “Jag vill ha en egen måne”. Det är nog ändå “Sol, vind och vatten” som kommer att kännas igen av nästan varenda invånare i vårt land, eftersom den envist upprepas på ett otal skolavslutningar, år efter år, över hela landet. Men det var Ted som fick all uppmärksamhet. Bara de senaste åren var det Kenneth som fick flera priser för alla sina obeskrivbara konstnärliga prestationer. Det var så överrumplande att få veta att Kenneth Gärdestad avlidit vid 69 års ålder en morgon den tredje mars i år (2018). Vi hann se honom ta emot hederspriset för sitt textskrivande på Grammisgalan den 8:e februari. Han talade öppet om sina svåra sjukdomar, bland annat cancer och lymfom. Efter att han hållit sitt känslosamma tacktal blev han direkt efteråt transporterad till sjukhuset, där han fick vistas tills han avled. Men Kenneths underbara förmåga få oss alla att komma nära känslorna genom de runt 100 låtarna han gjorde med Ted, kommer aldrig att kunna dö. De kommer att leva kvar i många generationer framöver.

Underbara texter att njuta till

Speciellt nu, men också i din framtid, behöver du tillbringa en liten egen stund tillsammans med Kenneth Gärdestad. Det finns ett oövervinnerligt konstnärskap i hans ord, och hur han lyckas sätta samman dem till något som verkligen berör. Glöm bort Teds fina röst och de underbara melodierna ett tag och lyssna på Kenneths texter, ord för ord. De är djupa och fulla av mening. Släck din taklampa och lyssna på en riktigt unik text av Kenneth Gärdestad. Kanske en av de tidigare, som till exempel “När du kommer”, som skildrar en äkta 70-talsdejt, “Come give me love”, bara en av underbara – men kanske den underbaraste – av kärleksförklaringar eller “När showen är slut” om en nedstämd men sann baksida av ett liv som artist. De senare som Kenneth tillsammans med Ted gjorde come-back med och som aldrig kommer att glömmas av oss är nog “Himlen är oskyldigt blå” ett av de säkraste exemplen.