Gör det perfekta musikquizzet

Gör det perfekta musikquizzet

Det finns massor av roliga saker att göra här i livet; allt ifrån att umgås med vänner, spela spel, lyssna på musik, resa till att hitta och samla på stora saker som exempelvis Hyundai bilar eller små modeller av dem, om man har en mindre plånbok. Varje människa har sina egna personliga preferenser men vad de flesta brukar tycka är roligt är att i sällskap med andra, ta del i i tävlingar. Det är inte för inte som det finns så många frågesporter och tävlingsprogram på TV!

Detta är inte ett svenskt fenomen utan något folk roar sig med över hela världen. I Storbritannien har man till exempel sedan länge haft kul med så kallade pub quiz där man samlas efter jobbet och under en timme eller två svarar på en massa frågor om allt mellan himmel och jord. Ibland är det för välgörande ändamål och andra gånger ligger det fina priser i potten, bland annat kan man få en viss summa i kredit i baren. Framförallt handlar det dock inte om vad man vinner utan att få umgås med sina nära och kära och syssla med något kul.

Om man gillar musik och är omgiven av likasinnade så kan det vara skoj att sammanställa ett musikquiz och det finns ett antal saker man bör ta med i beräkningen för att det skall bli riktigt lyckat. Det är till exempel bra att blanda på frågorna och se till att alla har en chans att kunna bidra. Det kan handla om olika generationer eller musikstilar och som quiz master är det alltså upp till en själv att se till att alla kan relatera till tävlingen.

Ett annat bra tips är att hålla ett visst tema på sitt quiz. Detta tema kan tjäna som en slags ledtråd; om man håller ett quiz om kärlek så vet alla tävlande att alla svar har med kärlek att göra på ett eller annat sätt. Handlar det om vatten är det troligare att svaret är gruppen Wet Wet Wet än Backstreet Boys om man velar mellan de tu. Ge även gärna lite ledtrådar mellan varven så att folk känner sig uppmuntrade att tänka till men var försiktig så att det inte blir så lätt att det bli banalt.

En annan bra idé för ett lyckat musikquiz är att blanda rejält på frågorna. Om man bara ställer frågor om årtal blir det lite segt i längden så därför kan det vara kul att variera på typen av frågor. Förvisso kan man involvera namn och årtal, men krydda också med lite skvaller och bisarra fakta. Vem har varit ihop med vem, vilken popstjärna har sagt något taskigt om någon annan och vem har gjort bort sig flest gånger på scenen. Dessa är alla frågor som kan få folk lite fnittriga och göra quizzet ännu mer lyckat!