Musiken i vardagen

Musiken i vardagen

Musik har blivit något som är en del av vardagen, det är något som människor lyssnar på nästan direkt när man vaknar fram till att man når sin arbetsplats. Dock så slutar det inte här, utan hela 68 procent av svenskarna menar att de lyssnar på musik under arbetstid. Det kan också vara så att man går ut och äter lunch på en pizzeria varpå denna spelar italiensk musik. På så sätt finns musiken omkring oss hela tiden. Endast ett fåtal människor kan idag påstå att de inte hör någon typ av musik överhuvudtaget under en hel dag. Av denna anledning så kommer denna artikel gå igenom hur pass viktig musiken är i vardagen.

En myskväll där hemma

Nästan alla som är gifta eller bor tillsammans brukar ha en myskväll på fredagar. Detta brukar börja med att en i hushållet slutar tidigare än den andra och börjar planera inför kvällen och helgen. Ett ställe där man kan börja leta inspiration är bland annat på hemsidor som vuxen.se, vilken ger mysiga tips om hur kvällen kan spenderas tillsammans. Man kan även få tips om olika typer av leksaker som kan användas tillsammans.

I praktiken brukar det handla om att den som kommer hem tidigt tänder en massa ljus och lagar en god middag till en början. I detta skede är det mycket vanligt att man spelar avslappnande musik i bakgrunden, vilket skapar en fin stämning. Denna musik brukar även låtas vara på ända fram tills att man går och lägger sig.

På vägen till jobbet

Ett av de kanske viktigaste tillfällena att lyssna på musik är på morgonen när man är på väg till jobbet. Många svenskar anser att detta är ett heligt tillfälle varpå man inte vill bli störd av andra. Det är mycket sällan att människor faktiskt pratar med varandra när de åker till jobbet, utan de flesta lyssnar på musik via sin privata mobiltelefoner. I sin tur lyssnar alla på olika låtar och genrer som de tycker om.

Musik på tv

Ett annat tillfälle där man inte tänker speciellt mycket på att man hör musik är när man ser på tv. I princip alla tv-program har någon typ av musik i sig. Denna musik spelas i olika syften, exempelvis för att inge en speciell känsla för den som tittar på tv. I en romantisk film kan det handla om att en låt av John Mayer spelas på grund av att han spelar romantisk musik.

Men det kan också handla om en dokumentärfilm om djur och natur. I dessa spelas oftast mer spektakulär musik som kan ge tittaren en känsla av storhet och rädsla. Denna typ av musik görs oftast av en orkester varpå flera olika typer av instrument används under inspelningen.