Musik vid livets skeenden

Musik vid livets skeenden

Stämningsfull musik är ett viktigt inslag när det gäller livets olika faser och skeenden. Vi väljer med omsorg rätt musik till högtider, men även livets mer svåra stunder. Musikaliska toner genererar känslor som skapar en stämning inom oss.

Hur väljer man musik till olika tillfällen? Vad ska man tänka på? I den här artikeln kan du läsa mer om musik i både glada och sorgliga skeenden i livet. Kanske hjälper det dig när stunden är kommen och du ska välja bröllopsmusik eller hedrande musik till en begravning.

Rätt musik till rätt tillfälle

Om du ska gifta dig är musiken viktig under ceremonin, men även under själva festen. Du bör hitta en balans mellan vad som representerar dig, din partner och ert gemensamma liv. Tänk även på att ett bröllop är ett tillfälle för nära och kära att glädjas med er. Den efterföljande festen får med fördel innehålla dansvänlig musik som känns lite generellt gångbar och inte allt för nischad. I den här listan hittar du tips på både poplåtar till festen och psalmer till kyrkan.

Vid livets svåra stunder är musik ett sätt som kan ge utlopp för sorgen. Musiken kan ibland vara en hjälp för att hitta rätt sentimental stämning på exempelvis en begravning. Ett råd till dig som ska planera en begravning av någon när och kär är att ta hjälp av en begravningsbyrå. Ta gärna en närmare titt på lavendla.se som erbjuder personliga rådgivare i hela Sverige. Personalen har stor erfarenhet av begravningar och kan hjälpa dig att hitta ett korrekt upplägg utifrån dina önskemål som närstående. På Svenska Kyrkans webbplats kan du läsa mer om begravningar och det praktiska kring avskedet. Det är alltid en första gång för alla och att veta hur en begravning går till kan vara lugnande.

Egenkomponerad musik

Många väljer att sjunga själva på ett bröllop eller en begravning. Det brukar uppskattas bland gästerna och det förmedlar en personlig känsla till stunden. Musikens text kommer från dig och har därför förmågan att nå åhörarna på ett starkt sätt. Är du duktig på att spela gitarr eller piano men inte van av att skriva texter till låtar? Då kan Studiefrämjandets skrivtips vara till din hjälp. Kom ihåg att berätta för gästerna på bröllopet eller begravningens deltagare att det är en “sång från hjärtat”. Då kommer åhörarna ägna ett större engagemang för sångens budskap.

Är det någon som varit dig när och kär som gått bort kan musiken hjälpa dig att ventilera sorgen. De musikaliska tonerna hjälper dig att hitta ett känsloläge som känns rätt och behövligt. Texten kommer på något sätt av sig själv; i dina tankar och funderingar. Därför kan även ett fint gitarrsolo utan text vara ett fint alternativ som begravningsmusik. På nätet hittar du utmärkta gitarrklasser för nybörjare. Gitarrkunskaper är värdefulla på många plan!