Musik på barnkalas

Musik på barnkalas

Barn, precis som vuxna, älskar musik, men faktum är att barn kan vara betydligt mer kräsna när det gäller sin musiksmak än fullvuxna människor. De tenderar att framförallt ty sig till en enda genre, och det är melodiös, trallvänlig pop med starka refränger, eller riktiga schlagerdängor. Det ska helt enkelt vara musik som går att sjunga och dansa till. Det gör att det naturligtvis lämpar sig mycket väl att spela musik på barnkalas där man vill ha disco, det vill säga att man vill få upp barnen på dansgolvet. Samtidigt är det väldigt viktigt att man väljer rätt musik för att discot inte ska bli en flopp.

Självklart spelar barnens ålder in på vilken musik som passar bäst på kalaset. För de mindre barnen är igenkänningsfaktorn en mycket viktig ingrediens i framgångsrik kalasmusik. Det är därför ett ganska säkert kort att sätta på någon av låtarna från de senaste Disney-filmerna, eller från klassiska barnartister som Electric Banana Band (förutsatt att man har spelat deras musik för födelsedagsbarnet tidigare). Äldre barn lyssnar på ett något bredare spektrum av artister, men det finns samtidigt större risk för att man råkar välja en låt som är ”ute” eller i fel genre. Om man inte redan vet vad ens barn lyssnar på kan det vara en bra idé att spana igenom vilka CD-skivor de har, eller be om att få titta igenom deras Spotify-listor för inspiration. Utifrån det kan du sedan sätta ihop en egen Spotify-lista inför discot på kalaset, så slipper du bekymra dig om att springa och byta skiva eller sköta om musiken på annat sätt; det kan vara tillräckligt att hålla koll på under ett barnkalas ändå. Använder man sig av Spotify eller en annan musiktjänst online är det dessutom enkelt att låta gästerna på barnkalaset själva få önska låtar, eftersom man har tillgång till nästan hela världens musikutbud. På det sättet försäkrar man sig om att varje gäst blir nöjd med i alla fall en låt på discot. Bra musik, tillsammans med stämningsbelysning (till exempel i form av en discokula) kommer att garantera att barnkalaset blir en succé.

Känner man sig ändå osäker kan en annan lösning vara att helt enkelt lämna över ansvaret till de som är vana vid att anordna barnkalas, och som har full koll på vilken musik som går hem. Man kan till exempel boka barnkalas på O’Learys i Kista, där barnen förutom bra musik också får underhållning i form av bowling eller gokart.